utorak, 29. travnja 2014.

Ljekovita JAJA JAPANSKIH PREPELICA

Jaja japanske prepelice predstavljaju pravu energetsku "bombu" i preporučuju se djeci u razvoju, sportistima i starijim osobama. Jaja japanskih prepelica ljekovite su za ljudski organizam, a posebice za krv, krvotok, jetru, zeludac, bubrege i mozak. Osim toga, jaja povoljno djeluju na metabolizam uopće, jačaju kondiciju i imunitet organizma. Jaja japanskih prepelica se u frizideru mogu odrzati 60 dana ali kada se koriste kao lijek potrebno je da nisu starija od 30 dana.

Prvenstveno, hemijski sastav: u odnosu na kokošije, jaje japanske prepelice ima 5 puta više fosfora, 7 puta više gvožđa i 10 puta više raznih vitamina. To je prava mala energetska bomba, a ipak, jedno jaje sadrži svega 15 kalorija. 




Sadržaj jednog jajeta:
74,6% vode
13,1% belančevina
11,2% masti
1,1% minerala i ostali enzimi

Minerali:
3,2 mg gvožđa
2,2 mg fosfora
0,5 mg kalcijuma

Vitamini:
300 IE vitamina A
0,1 mg vitamina B1
0,8 mg vitamina B2

Jaja japanske prepelice čuvaju se u hladnjaku na temperaturi do 8°C u trajanju do 30 dana. Zakonski propisi nalažu redovitu analizu zdravstvene ispravnosti jaja, međutim, nisu za konzumaciju ona jaja kod kojih je očita oštećenost ljuske (iz bilo kojeg razloga) bez obzira na njihovu starost. 
Kod nas se veterinarska kontrola obavlja svakih 30 dana.

Kako se piju jaja japanskih prepelica?
Jaja treba piti sirova i to svakog jutra na prazan stomak a narednih pola sata ne treba ništa jesti. Kompletna dnevna doza uzima se odjednom i pije se cijelo jaje. Za vrijeme ove terapije nije poželjno konzumiranje alkohola. Oprez se preporucuje osobama koje pate od žuči.
Da bi se lakše konzumirala mogu se umutiti mikserom uz dodatak meda, jogurta, soka od limuna, jabuke, narandže i slično.
Ukoliko djeca odbijaju uzimati jaja, probajte ih zavarati tako što stavite čokoladu u prahu i sve to umutite. Ovaj trik isto važi i za odrasle osobe (obožavatelji čokolade).

Kome se preporučuju jaja japanskih prepelica?
U preventivne svrhe, za opšte poboljšanje stanja organizma i fizike kondicije jaja od japanskih prepelica preporučuju se djeci u razvoju, sportistima, osobama koje obavljaju teške fizičke poslove i starijim osobama.
Prepeličija jaja kao lijek koriste se za liječenje slijedećih oboljenja u navedenim količinama:



Liječenje se sprovodi tako što bolesnik treba u određenom vremenskom periodu da popije navedenu količinu jaja (od 120 do 1080, zavisno od vrste bolesti).


PRVI dan liječenja popiti 1 jaje, DRUGI dan - 2 jajeta, TREĆI dan - 3 jajeta, ČETVRTI dan - 4 jajeta, PETI dan - 5 jaja, a nakon toga pa sve do kraja liječenja po 5 jaja. Djeca treba (u zavisnosti od uzrasta) da uzimanju manji broj jaja i to: do tri godine - 2 jajeta dnevno, do pet godina- 3 jajeta, do deset godina - 4 jajeta dnevno.

Terapija tako treba da traje od 15 do 50 dana (u zavisnosti od bolesti, količine jaja i uzrasta) i ako je potrebno može se ponoviti, nakon obavezne pauze od 2 mjeseca. Razmak između dvije terapije ipak ne bi trebao biti duži od 6 mjeseci.

Jaja čuvati u tamnom prozračnom prostoru na temperaturi od 1-8 stepeni.

Ova vrsta liječenja obično nema štetnih efekata osim što je ne trebaju sprovoditi bolesnici kojima je zabranjeno uzimanje bjelančevina (jaja, mesa, mlijeka) i kao što je rečeno osobe koje pate od žuči.



Nema komentara:

Objavi komentar

mala prepelica

mala prepelica