utorak, 29. travnja 2014.

Uvodni post

U par rečenica ćemo predstaviti zbog čega smo se odlučili da uzgajamo japanske prepelice i da otvorimo blog o japanskim prepelicama. Naima, svi pričaju kako su jaja japanskih prepelica izuzetno zdrava, ljekovita, te potrebna svakom čovjeku kao dodatak ishrani jer predstavljaju pravu energetsku bombu koja sadrži vitamine, bjelančevine, masnoće, minerale i šta sve već ne.

Prije svega, jaja japanskih prepelica su izuzetno skupa (skupa su kad se kupuju), a nema ih nigdje kupiti u našoj blizini (opština Hadžići). Sve to nas je natjeralo da razmislimo o kupovini nekoliko komada prepelica za naše potrebe. Međutim, prilikom istraživanje gdje kupiti, kako ih pravilno uzgajati, šta im sve treba, došli smo do zaključka da kad već planiramo držati 10-tak komada, onda možemo i 30-tak (koliko je neki standard po jednom kavezu).

Trenutno u kavezu imamo 32 prepelice, kupljene 9. aprila 2014.g. Prodavač prepelica kaže da ih se većina izlegla 1. aprila, dok su neke prije a neke poslije na 2-3 dana. Pa eto, uzimamo da su se izlegle za PRVI APRIL. Pod ovom pretpostavkom, očekujemo prva jaja 15. maja. Treba napomenuti da još sa sigurnošću ne znamo spol svih prepelica, ali kada saznamo, onda ćemo ih zamijeniti i napraviti omjer 25 ženki i 7 mužijaka. 7. aprila smo ih pokušali razvrstati, i pretpostavljamo da imamo 17 ženki i 15 mužijaka.

U nastavku pratite sve o našim japanskim prepelicama, kao općenito o njima.

Nema komentara:

Objavi komentar

mala prepelica

mala prepelica